Odporność

czwartek, października 11, 2018

Dosyć ciepła ta nasza jesień i bardzo mnie to cieszy ! Jednak jak wspomniałam na insta story dzisiaj @malinowausagi odporność jest dla mnie ważna i lepiej o nią dbać niż później leczyć różne choroby występujące w okresie jesienno zimowym.
Dzisiaj jednak będąc w temacie wzmacniania odporności chcę wam przedstawić azjatyckie sposoby na jej wzmocnienie oraz w dalszej części posta - moje sposoby na tegoroczną walkę o moją odporność.


Dzisiaj mam dla was 5 azjatyckich sposobów (nie tylko Japońskich) na zadbanie o odporność, bo czas najwyższy żeby się za nią wziąć jeśli ktoś nie dba o nią cały rok co według mnie jest błędem.
Może ten post was zainspiruje <3

UMEBOSHI - Japońskie kiszone morele - dzięki specyficznemu smakowi są dodawane do wielu japońskich potraw i są bardzo popularne w tamtejszej kuchni, a do tego to im przypisywane są różne właściwości uzdrawiające. Głównie właśnie wzmacniają odporność i pomagają w walce z przeziębieniem. Japończycy siekają umeboshi i dodają je do ciepłej herbaty aby zwalczy przeziębienie i inne choroby.

GRZANY RUM Z MIĘTĄ - to akurat nie jest azjatycki sposób tylko szkocki, ale wydał mi się fajny.
Nazywają to "mohito na gorąco". Szkoci twierdzą, że nic tak nie przepędza wstrętnego przeziębienia jak mocny alkohol. Podobno ten sposób sięga daleko w historię kraju, w zamierzchłych czasach był to sposób na podbudowanie odporności wśród żeglarzy aby przygotować się na złe warunki pogodowe. Należy tylko pamiętać aby nie przesadzić z dawkowaniem tego super leku na odporność haha.

AARTS - Mongolski sposób - Mongolia słynie z napojów na bazie mleka i jednym z takich napojów jest właśnie na bazie Aarts, czyli mongolskiego twarogu z kwaśnego mleka. Twaróg miesza się z zimną wodą i dodaje soli, a potem się gotuje dodając stopniowo mąkę. Na koniec dodaje się masło i cukier. I to jest mongolska mikstura na przeziębienie, działa rozgrzewająco.


HALDI KA DOODH - Indie - Inaczej nazywa się to złotym mlekiem i ja akurat nie raz już słyszałam o tym od osób ćwiczących jogę i naprawdę interesujących się jogą oraz calą kulturą Indii. Napój nie tylko wzmacnia odporność, ale też zwalcza katar. Przepis - na początek należy przygotować pastę z kurkumy, czyli 1/4 szklanki kurkumy, do której dodajemy przyprawy takie jak imbir, pieprz i goździki oraz pół szklanki wody. Taką mieszankę gotujemy na wolnym ogniu aż uzyskamy konsystencję pasty. Przygotowujemy następnie mleko - dajemy 1/4 łyżeczkę mikstury na szklankę mleka, podgrzewamy tak aby nie doprowadzić do wrzenia i potem dodajemy trochę miodu.

GORĄCA LEMONIADA Z CZOSNKIEM - Jest to bardzo zbliżony sposób do naszego polskiego.  Działanie witaminy C każdy dobrze zna. Ta mikstura jest o wiele prostsza do wykonania niż poprzednia. Wystarczy kilka ząbków czosnku zalać wrzątkiem i dodać dużo soku z cytryny oraz trochę miodu.



Co do moich sposobów na odporność są bardzo proste i wszystkie pewnie wam znane.
Ogólnie jak wspomniałam na początku, swoją odporność buduję cały rok poprzez stosowanie witamin i zdrowej diety, a w tym roku wzbogaciłam to wszystko w moje super kapsułki zawierające naturalne składniki.
Do tego w okresie jesienno zimowym piję ciepła wodę z cytryną i miodem oraz duuużo zielonej herbaty, do której dodaję też czasem trochę miodu. Rzadko też jem lub piję zimne rzeczy np nie wyobrażam sobie jeść płatków z zimnym mlekiem.
Czasami też dodaję trochę imbiru do napojów. Staram się też nie przemarznąć. Wystarczy wszystko robić z głową i zadbać o swoją odporność dużo wcześnie przez stosowanie odpowiednich środków :)
A jakie wy macie sposoby ? 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Chciałabym kiedyś spróbować tego grzanego rumu z miętą. :D Brzoskwiń raczej nie, bo wyobrażam sobie je jako... Nie, na pewno nie.
    Lemoniadę z czosnkiem na pewno zapamiętam.
    Też słyszałam o złotym mleku, które jest u mnie kolejną pozycją na liście do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń