Mała zielarnia Arisy #6 zamienniki cukru c.d.

poniedziałek, listopada 20, 2017

grafika asian, fashion, and girl 

Polubiliście serię postów o zamiennikach cukru, ale myślałam, że na poprzednim poście o ksylitolu się skończy, gdyż innych zamienników nie stosowałam, aż do pewnego dnia kiedy poszłam z mamą na zakupy i była przecena na cukier kokosowy. Tyle się mówi o tym, że wszystkie cukry są super prócz tego powszechnie znanego, czyli białego/sacharozy. Kupiłam cukier kokosowy, bo wszyscy chwalą i chciałam po prostu spróbować, wszystko było super do momentu, kiedy w telewizji wypowiedziała się pewna pani dietetyk, która mówiła właśnie o cukrze i zamiennikach.  Powiedziano tam, że cukier nieważne czy jest z buraka cukrowego (biały cukier), czy z kokosa lub z czegoś tego typu jest tak samo niezdrowy, czyli by wychodziło, że cukier kokosowy jest na równi ze zwykłym i najlepiej go nie kupować. Poszukałam informacji na temat tego cukru i właśnie zdziwiło mnie to, że wszędzie jest zachwalany, że ma dużo witamin i działa na to czy na tamto. Już sama nie wiem czy to są tylko chwyty marketingowe, abyśmy kupowali, czy ktoś tutaj kłamie. Jednak moim zdaniem skoro 1:10 osób twierdzi, że coś jest niezdrowe, a pozostałe osoby chwalą i mówią, że jest naprawdę zdrowe i warte polecenia no to chyba coś o tym świadczy. Tylko z drugiej strony opinia dietetyka powinna być ważniejsza. Sami to oceńcie skoro większość podaje następujące dane :  

grafika beautiful, tayrotea, and beauty 

JAK POWSTAJE CUKIER KOKOSOWY ?
Wydawałoby się, że chodzi tutaj o orzech, czyli o kokosa, jednak cukier powstaje z palmy kokosowej, a dokładniej z jej soku.  Ten sok pełni taką samą funkcję jak dla ludzkiego organizmu krew no również krąży wewnątrz rośliny. Sok jest pozyskiwany przez nacięcie kory, po zebraniu soku poddawany jest on działaniu ciepła, które sprawia, że wyparowuje woda. Produkt finalny ma postać granulatu o brązowym kolorze – przypomina cukier trzcinowy i nawet podobnie smakuje.  

Znalezione obrazy dla zapytania coconut sugar creative photo 

CZY CUKIER MOŻE MIEĆ SKŁADNIKI ODŻYWCZE ?
Owszem kokosowy ma ich dość sporo.  Biały cukier składa się wyłącznie z sacharozy, czyli z glukozy i fruktozy w proporcjach 1:1, więc ciężko tutaj mówić o składnikach odżywczych bo ich nie ma. Natomiast cukier kokosowy :
Zawiera potas – czyli ma dobre działanie na mięsień sercowy i układ krwionośny – obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko arytmii.
Miedź – jest ona niezbędna w wytwarzaniu czerwonych krwinek, które transportują tlen do każdej komórki organizmu.
Cynk – wzmacnia odporność  i wspomaga leczenie ran.
Żelazo – jest to składnik krwi, który umożliwia prawidłowe funkcjonowanie enzymów w organizmie. Żelazo również wchodzi w skład białka – mioglobiny, która odpowiada za dostarczenie tlenu do mięsni.
Witamina C – czyli najlepszy, naturalny antyoksydant, umożliwia tworzenie się kolagenu oraz wzmacnia odporność.
Tiamia – czyli witamina z grupy B, która odpowiada za wykorzystanie dostarczonej energii.


Znalezione obrazy dla zapytania coconut sugar creative photo
CIEKAWOSTKA :
Cukier kokosowy ma mniejszy prawie o połowę indeks glikemiczny – 35, gdzie biały cukier ma 60.


UWAGA !
75% CUKRU KOKOSOWEGO TO SACHAROZA – CZYLI MIMO DUŻEJ ILOŚCI WITAMIN NIE JEST ONA SUPER ZDROWY POD TYM WZGLĘDEM
  ( możliwe, że o to chodziło tej pani dietetyk z telewizji, jednak moim zdaniem tworząc zestawienie wad i zalet to cukier kokosowy i tak jest lepszy od białego, więc tutaj bym się nie zgodziła z tym, że to jest to samo, gdyż woda kokosowa jest zdrowa, a powstaje z tej samej rośliny, jak wszędzie są wady i zalety).
Ocenę zostawiam wam. Dietetykiem nie jestem i opieram się na informacjach z różnych źródeł, jednak jak wspomniałam większość głosów jest na tak, ale jak dla mnie i tak stewia jest najlepsze i nie raz to podkreślam. 

You Might Also Like

16 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. zaintrygowała mnie dociekliwość tego posta:)
    www.flare.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że mimo wszystko cukier kokosowy jest zdrowszy od zwykłego :) będę musiała go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, po tych wszystkich informacjach widać, że na pewno nie jest on tym samym co zwykły cukier, jak już pisałam w poście poprzednim o cukrach - wszystkie zamienniki są lepsze od normalnego cukru. Może to nie jest takie 100% zdrowia, ale zawsze jest to lepsze, zawsze uważam, że trzeba wybierać mniejsze zło, chociaż niektórzy uważają, że są tylko rzeczy dobre, albo złe ;)

      Usuń
  4. Zdecydowanie bardzo ciekawy post, zdziwił mnie cukier kokosowy, ale myślę, ze naprawdę by było warto spróbować ;)
    Pozdrawiam !
    moda-naszym-swiatem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak warto spróbować, też nie miałam tego w planach i gdyby nie promocja to pewnie bym nie kupiła, ale wypróbowałam i jest dobry, czasem używam, przeważnie do kawy, ale też nie zawsze, mimo wszystko w smaku jest jak najbardziej pycha ;D

      Usuń
  5. Wiesz, z tymi opiniami o tym cukrze to chyba nie o sam cukier tu chodzi, każdy produkt lub jakaś rzecz jest jak zachwalona tak i są opinie, że to jest nie zdrowe lub nawet szkodliwe, a komu wierzyć to nie wiem


    Zapraszam do mnie na KONKURS świąteczny
    http://vikk-vika.blogspot.com/2017/11/swieta-konkurs.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o cukier akurat i wiem że są opinie różne, tylko to akurat jest trudny temat co do wiary, komu wierzyć i w co

      Usuń
  6. Super post <3 fajny blog :) obserwuję i zostaję na dłużej www.mysterious-natalia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy post. Ja staram się ograniczać biały cukier :)
    Z chęcią dołączam do obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja nie miałam pojęcia o istnieniu cukru kokosowego :D

    OdpowiedzUsuń